Proteiinipatukka haussa? Tässä muutama asia jotka kannattaa huomioida

Proteiinipatukka voi olla hyvä tapa saada nopeasti proteiinia elimistöön. Ne ovat erityisen käteviä silloin jos treenaat keskellä päivää esimerkiksi lounastauolla tai vaikka ennen töihin menoa. Mikäs sen helpompaa kuin vetää patukka naamariin treenin jälkeen matkalla töihin.

Tässä muutama asia joita kannattaa pitää mielessä proteiinipatukkaa ostaessa.

Mitä proteiinipatukka pitää sisällään permalink

Proteiinipatukoissa on suuria eroja. Todella suuria. Näitä eroja on tietenkin esimerkiksi hinnoissa, mutta etenkin siinä mitä ne sisältävät. Onko sinulle esimerkiksi hiilihydraaattien määrällä väliä? Tai rasvan?

Jos esimerkiksi yrität noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, voi sopivan patukan löytäminen olla aika vaikeaa. Niitäkin vaihtoehtoja on olemassa.

Vertaa suklaapatukkaan, esimerkiksi Marsiin tai Snickersiin ja katso miten suuri ero tuotteiden välillä on. Esimerkiksi joissakin patukoissa on yhtä vähän proteiinia kuin Snickersissä sekä about saman verran hiilihydraatteja, mutta vähemmän rasvaa. Sinänsä hyvä asia, mutta jos tavoitteenasi on se, että proteiinipatukka toimii proteiininlähteenä voi olla ihan sama ostaa esimerkiksi Snickers murto-osaan samasta hinnasta.

Esimerkiksi Leader Päällikkö-patukassa on vain noin 4g proteiinia per patukka. Vertaa tätä Snickers-patukkaan jossa on 4.7g proteiinia. Joten jos syöt patukkaan proteiinin vuoksi, ei ehkä kannata valita Leader päällikkö-patukkaa hyppysiisi. Parempi vaihtoehto on esimerkiksi Maxim 54% patukka jossa on 43g proteiinia/patukka.

Kalorimäärä permalink

Jos yrität pudottaa painoa, vahdit todennäköisesti ainakin hieman kalorimääriä. Ja tästä syystä niihin kannattaa tietysti kiinnittää huomiota. Joskus proteiinipatukka voi yllättää ja sisältää lähes yhtä paljon tai jopa enemmän kaloreita kuin vastaavan kokoinen suklaapatukka.

Tämä tietysti vaihtelee patukan koon mukaan. Jos patukka on 50g niin on hyvin todennäköistä, että siinä on vähemmän kaloreita kuin patukassa jolla on massaa esimerkiksi 90g.

Patukan proteiinityyppi permalink

Eri patukoissa käytetään erilaista proteiinivalmistetta. Osa niistä on maitopohjaisia, osa turvaa enemmän kanamunaproteiiniin ja taitaapa olla olemassa myös soijaproteiiniin nojaavia patukoita. Eri proteiinityypeistä voit lukea lisää täältä (katso sivun alareuna).

Tällä on tietenkin eniten merkitystä mikäli ruuansulatuksesi ei toimi kunnolla tai jokin tietty proteiinityyppi aiheuttaa vatsavaivoja tai muuta vastaavaa.

Luonnollinen ruoka vs teollisvalmiste permalink

Kannattaa myös pitää mielessä se, että proteiinipatukka on vain ravintolisä. Siispä niillä ei kannata jatkuvasti korvata oikeaa ruokaa. Toki niille on paikkansa, mutta jos huomaat syöväsi patukoita päivittäin on jokin mennyt ruokailutottumuksissasi pieleen.

Oikeaa, luonnolista ruokaa kun on aika vaikeaa korvata millään patukoilla tai jauheilla vaikka ne ovatkin erittäin käteviä ja useimmiten lähes pakollisia suurimmalle osalle kuntoilijoista.

Suositeltavia proteiinipatukoita permalink

Tässä alla on lyhyt lista patukoista jotka ovat hyviä valintoja. Niiden saatavuus esimerkiksi ruokakaupoissa vaihtelee suuresti, joten jos löydät jonkun tietyn tyypin mistä pidät, kannattaa niitä tilata useampia kerrallaan netistä jolloin niitä on aina saatavilla kotonasi. Netistä tilaamalla myös yksikköhinta laskee huomattavasti kaupan hintojen alle.

  1. Star-Bar – 20g proteiinia, noin 200kcal per patukka.
  2. Maxim 54% – 43g proteiinia, 10g hiilareita, 320kcal per patukka
  3. Goodlife – 16g proteiinia, 20g hiilareita, noin 160kcal. Hyvä ja halpa vaihtoehto.

Tottakai on olemassa myös muita vaihtoehtoja, mutta yllä olevilla pääset hyvin alkuun.